Publicerat 31 oktober 2018 i kategorin Artiklar

Teckningsoptioner kan inte vara personaloptioner

Enligt Skatteverket omfattas inte teckningsoptioner av de regler som gäller för personaloptioner. Det innebär att en anställd som får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor ska beskattas vid förvärvstidpunkten i inkomstslaget tjänst.

Systemet med personaloptioner innebär att den anställde får ett erbjudande om att delta i ett personaloptionsprogram som tilldelar honom en personaloption. Optionen ger den anställde sedan rätt att vid en framtida tidpunkt köpa värdepapper till ett i förväg bestämt pris.

Beskattning

Personaloptionsförmånen är skattepliktig och ska tas upp som inkomst av tjänst det beskattningsår då optionen utnyttjas. Förmånens värde är skillnaden mellan värde-papperets marknadsvärde vid köptidpunkten och det lösenpris den anställde betalar enligt optionsvillkoren inklusive det pris den anställde eventuellt betalat för optionsrätten. Arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter och göra skatte-avdrag på förmånen.

Kvalificerade personaloptioner

Från och med 2018 finns särskilda bestämmelser om kvalificerade personaloptioner. En anställd som får köpa aktier i arbetsgivarens företag genom att utnyttja en sådan option beskattas inte. Aktierna beskattas först i samband med att de säljs och då i inkomstslaget kapital. Några arbetsgivaravgifter betalas inte för en sådan förmån.

Skattelättnaden för kvalificerade personaloptioner omfattar små, nystartade onoterade företag som har färre än 50 anställda.

Teckningsoptioner

En teckningsoption är en utfästelse som har gjorts av ett aktiebolag om rätt att teckna nya aktier i bolaget mot betalning i pengar.

Skatteverket skriver i ett ställningstagande att varken de vanliga personaloptionsreglerna eller reglerna om kvalificerade personaloptioner kan tillämpas när en anställd får förvärva en teckningsoption på förmånliga villkor. Förmånen ska därför beskattas i inkomstslaget tjänst det år då förvärvet av teckningsoptionen sker.

Om en anställd får förvärva en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption till ett i förväg bestämt pris, utgör denna rätt en personaloption. I sådant fall ska den anställde förmånsbeskattas i inkomstslaget tjänst först när han utnyttjar sin rätt att köpa teckningsoptionen till underpris.

Om en personaloption innebär en rätt att i framtiden köpa en teckningsoption kan det dock inte bli fråga om att tillämpa reglerna för kvalificerade personaloptioner, anser Skatteverket. Dessa bestämmelser gäller endast om personaloptionen utnyttjas för köp av aktier i företaget.

Skatteverkets ställningstagande 2018-08-22

Publicerat 16 januari 2025

Nya SNI-koder – så kan du förbereda dig!

Snart lanseras nya SNI-koder (Standard för svensk näringsgrensindelning). Förändringen innebär att många företag behöver agera för att säkerställa att deras verksamhet är korrekt klassificerad. Den 27 januari öppnar en ny tjänst på verksamt.se där du själv kan ändra din SNI-kod. Här guidar vi dig genom det viktigaste kring uppdateringen och vad du behöver göra. Vad är en …

Läs mer

Publicerat 16 januari 2025

Begränsad möjlighet till avdrag för ränteutgifter

Från och med beskattningsåret 2025 och framåt gäller en begränsad avdragsrätt för ränteutgifter i inkomstslaget kapital för privatpersoner. Det är en stor förändring för privatpersoner som tidigare har fått avdragsrätt för samtliga ränteutgifter oavsett låneform och säkerhet. Nya regler för privatpersoner  Begränsningarna till rätt för avdrag för …

Läs mer

Publicerat 16 januari 2025

Så förändrar EU:s nya momsreform framtiden för svenska företag

EU:s nya momsreform ViDA revolutionerar momshanteringen med e-fakturering och digitalisering. Vad betyder det för svenska företag? Fredrik Andersson Carlö från Skatteverket reder ut möjligheter och utmaningar. Med momsreformen VAT in the Digital Age (ViDA) går EU in i en ny era av digitalisering. Målet är att skapa ett enklare och mer rättvist momssystem för företag som verkar inom …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Bolag och Brott: Nya lagar ger myndigheter skarpare verktyg mot ekonomisk brottslighet

Regeringen har nu godkänt flera förslag från utredningen ”Bolag och Brott” och vid årsskiftet skärps Sveriges regler mot ekonomisk brottslighet. Myndigheter får fler och bättre verktyg för att agera proaktivt, och företagare påverkas av bland annat höjda förseningsavgifter och nya krav från Bolagsverket. Lagändringarna är ett viktigt steg framåt, enligt Srf konsulterna. …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Färdplan för Sverige: Så ska vi hänga med i AI-utvecklingen

I december förra året tillsattes en kommitté med uppdrag att identifiera behov av och lämna förslag på åtgärder som kan bidra till att stärka utvecklingen och användningen av artificiell intelligens (AI) i Sverige på ett hållbart och säkert sätt. Nu har resultatet presenterats. Kommittén, som har antagit namnet AI-kommissionen, har överlämnat sin rapport kallad …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Från den 1 december sänks räntan på skattekontot

Nu sänks räntorna på skattekontot för andra gången i år. Det gäller både kostnadsräntan och intäktsräntan. De nya räntorna gäller från och med den 1 december 2024. Den sänkta räntan påverkar bland annat företag som har anstånd med betalning av skatter och avgifter och kvarskatt. Räntorna på skattekontot är samma för företagare och privatpersoner. De nya …

Läs mer

Publicerat 17 december 2024

Förenklade regler för fåmansföretag: Vad innebär förslagen för dig som delägare?

Du kanske har hört att det finns ett förslag på ändrade regler för beskattning av andelar i fåmansföretag. Du kanske ställer dig frågan om det är något du som delägare borde göra redan nu. Vad innebär reglerna? I den här artikeln svarar vi på några av dessa frågor. Förenklade regler  Reglerna för beskattning av kvalificerade andelar i fåmansföretag är mycket …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Satsa på hållbara finanser och häng med i Europas gröna omställning

Hållbarhet är på allas läppar och omfattar mycket mer än klimat och miljö. Det omfattar även hållbara finanser. För små och medelstora företag blir det avgörande att lägga resurser på detta – både för att uppfylla nya lagkrav, och för att stärka konkurrenskraften och locka gröna investerare. Men vad innebär egentligen hållbara finanser, och varför är de så viktiga? …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Hans Hallengren: ”Redovisningskonsulter behövs för att bygga långsiktiga och hållbara företag”

Som grundare och ordförande för Sveriges Internationella Företagarförening (SvIFF) arbetar Hans Hallengren för att skapa ett mer inkluderande och hållbart samhälle. Här berättar han om sitt arbete, hur vi kan skapa lönsamma företag i utsatta områden, samt vilken roll redovisningskonsulter kan spela. Hans Hallengren har över 30 års erfarenhet av företagande och är starkt …

Läs mer

Publicerat 13 november 2024

Dags för julbord – här är skattereglerna du måste ha koll på

Julen är snart här, och du kanske funderar på att bjuda dina anställda eller kunder på ett trevligt julbord? Men vad får du egentligen dra av? Julbord och julfest med anställda  Julbord med julfest för anställda ses normalt som intern representation och är då skattefria för de anställda.   Avdragsrätten för representation för företaget är däremot mycket …

Läs mer

Gå till startsidan